Ora de iarna a fost instituita de mai multe decenii in mai multe tari din intreaga lume, ratiunea pentru care ora exacta se da inapoi in sezonul rece fiind aceea de a folosi cat mai mult posibil lumina naturala si de a face, astfel, economie la electricitate.
In prezent, 74 de tari din intreaga lume inca folosesc mecanismul ora de iarna – ora de vara, iar 49 dintre acestea sunt in Europa. 68 de tari au renuntat la ora de iarna, iar alte 107 nu au avut niciodata acest mecanism de schimbare a orei.
Cum se potriveste ora exacta
Trecerea la ora de iarna se face pe 27 octombrie. In noaptea de sambata spre duminica, ora 4.00 devine ora 3.00; astfel, vom avea parte de o ora in plus de somn, dar vom avea o ora mai putin de lumina seara. Ora exacta va ramane aceeasi cu privire la minute si secunde pana pe 29 martie 2020, cand se va trece din nou la ora de vara, ceasurile urmand sa fie date cu o ora inainte.
Trecerea la ora de iarna in 2019 a fost amplu dezbatuta, insa deocamdata renuntarea la schimbarea orei a fost amanata. In martie 2019 Comisia Europeana a votat in favoarea propunerii ca incepand din 2021 sa se renunte la schimbarea orei si in Uniunea Euopeana, dupa ce anterior 68 de tari din intreaga lume au renuntat la ora de iarna.
In urma votului din Comisia Europeana, tarile membre UE care vor dori sa ramana la ora exacta de iarna, cunoscuta si ca ora standard, ar urma sa faca ultima schimbare de ora in ultima duminica din octombrie 2021. Acele state care vor decide sa pastreze permanent ora de vara vor modifica ora exacta ultima oara in ultima duminica din martie 2021.
Indiferent de hotararea pe care o vor lua, statele din UE trebuie sa comunice decizia Comisiei Europene pana in martie 2020.
De ce nu se mai schimba ora
Decizia privind renuntarea la schimbarea orei se bazeaza ca acest mecanism afecteaza majoritatea programelor care tin de aceasta. De asemenea, s-a luat in calcul si efectele pe care le are asupra organismului uman darea ceasurilor inainte si inapoi, periodic. Medicii spun ca omul are nevoie de una pana la doua saptamani pentru a se adapta la schimbarea orei; in acest interval pot experimenta tulburari ale somnului, astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, probleme de concentrare, cefalee sau modificarea apetitului.
68 de state in care a functionat mecanismul ora de iarna – ora de vara au renuntat la acesta in ultimii ani. Argentina a decis sa pastreze o singura ora exacta pe toata durata anului inca din 2010, Rusia a urmat exemplul in 2011, iar Turcia in 2017. Egiptul a adoptat schimbarea orei in 2014, dar dupa un an a renuntat la sistem. In unele tari, cum ar fi Brazilia, SUA, Canada sau Australia, exista doar anumite regiuni in care se face trecerea de la ora de iarna la ora de vara. Pentru a vizualiza ora pe diferite continente, tari, orase va recomandam ora exacta pe glob.