Având în vedere că viața este tot mai agitată și că au loc schimbări de la o zi la alta, problemele psihologice tind să se amplifice și să fie tot mai prezente în jurul nostru. Nu este de mirare, ținând cont de faptul că pandemia nu a făcut altceva decât să genereze și mai multă confuzie și să facă viața și mai imprevizibilă. Iată care sunt cele mai comune probleme psihologie pe care specialiștii trebuie să le trateze:
Tulburări de anxietate
Cea mai comună categorie de tulburări de sănătate mentală afectează aproximativ 40 de milioane de adulți de 18 ani și peste. Tulburările de anxietate îi determină pe oameni să experimenteze frică și teamă frecventă, aceste stări având un impact uriaș asupra vieții lor. În timp ce mulți pot experimenta aceste sentimente, de exemplu, în timpul unui interviu de angajare sau a unui eveniment la care se exprimă în public (deoarece acesta poate fi un răspuns normal la stres), cei cu tulburări de anxietate le simt în mod obișnuit și în evenimente de obicei nestresante, și crizele de anxietate pot dura până la șase luni sau mai mult. „Anxietate” este de fapt un termen general care include o serie de tulburări specifice, inclusiv:
– Tulburare de anxietate generalizată (TAG)
– Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)
– Atacuri de panică
– Stres posttraumatic (PTSD)
– Tulburare de anxietate socială
Tulburări de dispoziție
Se estimează că 1 din 10 adulți suferă de un anumit tip de tulburare de dispoziție. Deși este normal să experimentezi schimbări de dispoziție din când în când, persoanele cu tulburări de dispoziție trăiesc cu simptome mai persistente și mai severe care le pot perturba viața de zi cu zi. În funcție de tulburarea specifică, oamenii pot experimenta o stristețe, o stare anxioasă sau epuizare psihică, sentimente de deznădejde, stimă de sine scazută, vinovăție excesivă, scăderea energiei și nu numai. Terapia, antidepresivele și autoîngrijirea pot ajuta la tratarea tulburărilor de dispoziție. Cele mai frecvente tulburări de dispoziție sunt:
– Depresie majoră
– Distimie
– Tulburare bipolară
– Tulburare de dispoziție indusă de substanțe
După cum vezi, depresia ocupă primul loc și este evident de ce. Foarte multe persoane trec în prezent prin simptome ale depresiei, în diverse stadii. Dacă vrei să știi mai multe despre această problemă, specialiștii explică ce este depresia și cum îți poți da seama dacă ești sau nu o persoană depresivă. Tot ce trebuie să faci este să găsești informația potrivită pentru tine.
Tulburări psihotice
Cei care suferă de tulburări psihotice pot fi în imposibilitatea de a ști ce este real și ce nu. Acest grup de tulburări mintale schimbă simțul realității al unui individ. Oamenii de știință cred că anumiți viruși, probleme cu modul în care funcționează anumite circuite cerebrale, stres sau traume extreme și unele forme de abuz de droguri pot juca un rol în dezvoltarea tulburărilor psihotice. Cele mai frecvente tulburări psihotice includ:
– Schizofrenie
– Tulburare schizoafectivă
– Tulburare psihotică scurtă
– Tulburări delirante
– Tulburări psihotice induse de substanțe
Demență
Deși se crede în mod eronat că este o singură tulburare, demența este un termen care acoperă o gamă largă de afecțiuni mentale specifice. Cei care suferă de tulburări legate de demență pot experimenta o scădere a abilităților cognitive – adesea suficient de gravă pentru a afecta viața de zi cu zi și funcția independentă. În timp ce această categorie include o serie de afecțiuni, boala Alzheimer reprezintă 60 până la 80% din cazurile de demență. Distruge încet memoria și abilitățile de gândire și, în cele din urmă, elimină capacitatea de a îndeplini cele mai simple sarcini. Alte forme de demență sunt:
– Boala Parkinson
– Demența frontotemporală
– Boala Huntington
– Sindromul Wernicke-Korsakoff
Tulburari de alimentatie
Tulburările de alimentație sunt mai mult decât relația unui individ cu alimentele. Sunt tulburări mentale complexe care necesită adesea intervenția experților. Aceste afecțiuni determină dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase, cum ar fi o obsesie pentru mâncare, greutatea corporală sau forma corpului. În cazurile severe, tulburările de alimentație pot avea consecințe grave asupra sănătății și pot duce chiar la deces, dacă nu sunt tratate. Cele mai frecvente tipuri de tulburări de alimentație includ:
– Anorexie nervoasă
– Bulimie nervoasă
– Alimentație excesivă
De la ajutor pentru intervenția cu provocările legate de abuzul de substanțe până la gestionarea depresiei și anxietății, psihologii sunt gata să ofere ajutor. Pot oferi confort și sprijin celor care se confruntă cu tulburări de anxietate, dispoziție, tulburări psihotice și de alimentație, astfel încât pacienții să aibă o viață cât mai normală.