Sari la conținut
Prima pagină » Cum a influențat pandemia afacerile și cum diferă anul 2022 de anii precedenți?

Cum a influențat pandemia afacerile și cum diferă anul 2022 de anii precedenți?

Pandemia a venit cu schimbări majore în mediul de afaceri. Unele dintre aceste modificări au fost benefice pentru mediul de afaceri și pentru freelanceri, în timp ce altele mai mult au încurcat angajații și proprietarii de business-uri. Cu toate acestea, pandemia a creat și noi oportunități și a adus în atenția administratorilor faptul că se poate lucra și altfel, telemunca fiind unul dintre subiectele anului trecut. De asemenea, pentru freelanceri sau pentru cei care acum vor să încerce pe cont propriu, 2022 vine cu noi posibilități și avantaje.

Poți citi aici o listă cu idei de afaceri în 2022 din care să te inspiri pentru un business nou.

Modul de lucru hibrid este tot mai des utilizat

Pe măsură ce unii angajați se întorc la birou, iar alții continuă să lucreze de la distanță, Lalit Peddakota, absolventă de la Cambridge MBA, care lucrează acum ca director de strategie pentru o firmă farmaceutică globală, consideră că companiile trebuie să investească mai mult în infrastructura lor hibridă.

Pe măsură ce companiile încep să-și revină financiar din pandemie, orice numerar pe care îl economisesc din călătoriile de afaceri reduse sau din capacitatea de lucru la birou ar putea fi reinvestit în configurația de lucru hibridă.

Există o cerere crescută de inteligență emoțională

Inteligența emoțională este cea care ajută echipele să funcționeze cât mai corect și cât mai normal. Cu cât petreci mai mult timp înțelegând nevoile individuale ale echipei tale, cu atât vei reuși să te descurci mai bine.

Gestionarea vaccinului ar putea limita globalizarea

Pe măsură ce vaccinurile împotriva Covid-19 erau în curs de dezvoltare, țările bogate au avut prioritate și și-au asigurat miliarde de doze în avans, în timp ce țările în curs de dezvoltare s-au luptat și continuă să lupte pentru a avea acces la provizii.

De asemenea, această situație a scos în evidență niște adevăruri foarte răspândite, cum ar fi, dacă ești mai bogat, ai mai multe șanse și primești mult mai multe privilegii. Și în acest caz, privilegiul s-a materializat în ceea ce privește persoanele care se vaccinează mai devreme, pentru că au mai multe șanse să rămână sănătoase și active.

În faza actuală a lansării globale a vaccinurilor, gestionarea vaccinurilor nu va avea un impact prea puternic asupra afacerilor, deoarece majoritatea companiilor globale își câștigă cei mai mulți bani din țările bogate care au niveluri ridicate de vaccinare. O problemă este în dezvoltarea și livrarea de produse vitale de îngrijire a sănătății.

Telemunca devine un trend

Creșterea numărului de oameni care lucrează de acasă în timpul pandemiei se va menține și în 2022. Sectorul financiar, de management, servicii profesionale și informații au cel mai mare potențial pentru lucrul la distanță.

Michael Kitson, directorul programului de MBA la Judge Business School, crede că a început o schimbare pe termen lung în acest sens.

Acest lucru va fi important nu numai în ceea ce privește impactul asupra afacerilor și asupra economiei, ci și impactul asupra calității vieții. Știm că drumul către și de la locul de muncă este unul dintre cele mai puțin plăcute lucruri pe care oamenii le fac în viața de zi cu zi.

Una dintre lecțiile din pandemie este că trebuie să învățăm să reproducem întâlnirile față în față online, deoarece există riscul ca munca de acasă să dăuneze inovației.

Călătoriile internaționale de afaceri vor fi reduse

Deși călătoriile aeriene își revin , Michael crede că drumurile internaționale vor fi reduse, dar nu eradicate. Va fi încă avea nevoie de acele întâlniri ocazionale în care ai mult mai multă interacțiune socială, precum și de o interacțiune comercială pur tranzacțională.

Aceste tipuri de interacțiuni sociale sunt importante pentru construirea de relații pe termen lung. Este vorba de echilibru, nu îi poți lăsa pe toți să lucreze de acasă tot timpul pentru că atunci vei pierde beneficiul de a construi relații

De asemenea, mulți manageri au descoperit acum cât de mult cheltuiau de fapt pe aceste vizite internaționale de afaceri și cât de mult ar putea economisi cu ajutorul conferințelor și întâlnirilor online, ceea ce înseamnă că vor reduce cât mai mult drumurile fizice, păstrând însă contactul. Aici poate fi și o capcană pentru că interacțiunile online nu sunt similare cu cele offline, chiar dacă interlocutorii se văd și vorbesc ca și când ar fi față în față, motiv pentru care specialiștii recomandă echilibrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *