Sari la conținut
Prima pagină » Pilonul 2 de pensii începe să se încline

Pilonul 2 de pensii începe să se încline

Am dat peste știrea acesta:

Contactat miercuri de HotNews.ro, pe tema posibilelor modificări legislative la plata pensiilor în Pilonul II, Radu Crăciun, președintele Asociației Administratorilor Fondurilor de Pensii (APAPR) și director general al BCR Pensii, a explicat de ce consideră că banii din Pilonul II ar trebui plătiți eșalonat.

„În ce privește plata eșalonată, o pensie, indiferent că este publică sau privată, presupune prin definiție plăți regulate lunare menite să asigure un trai decent și după retragerea din activitate.
Din acest motiv, cred că banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat, prin plăți lunare, mai ales că Pilonul 2 a fost conceput de la bun început ca un sistem complementar sistemului public de pensii, care, la rândul lui face plăți lunare.
Faptul că până acum au fost permise plăți integrale a fost o excepție care a ținut cont și de faptul că vechimea mică a celor care au beneficiat de retrageri a făcut ca sumele să fie mai degrabă mici și să nu justifice plăți eșalonate pe termene lungi de timp.”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Radu Crăciun.

An elderly man holds an empty purse. The concept of poverty in retirement .

Eu văd altfel lucrurile. Înca de la implementarea acestui „Eșalon 2” de pensii private obligatorii s-a menționat posibilitatea de a retrage banii într-o singură tranșă ca fiind un fapt sigur și nu ca o excepție. Foarte mulți dintre cei care au contribuit au trăit cu speranța ca la data pensionării să poată încasa un teșcălău de bani cu care să-și împlinească anumite vise: o investiție, o călătorie sau orice capriciu ar dori pentru a se bucura de rodul a zeci de ani de muncă.

Acum vin guvernanții cu ideea ca nu ar fi bine ca Românii să mai beneficieze de aceste sume într-o singura tranșă ci să mai aștepte până la 5 ani pentru a se putea bucura de bani.

Vârsta de pensionare crește considerabil și se va ajunge ca acesta să depășească „speranța medie de viață” astfel încât generațiile viitoare să nu mai beneficieze de pensie în timp ce toată viața au contribuit cu aproape jumătate din veniturile lor pentru pensii și alte servicii de care nu au putut beneficia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *