Sari la conținut
Prima pagină » Semne care anunță sindromul de tunel carpian

Semne care anunță sindromul de tunel carpian

Disconfortul, durerile și chiar disfuncționalitățile la nivelul palmelor și brațelor pot avea efecte negative asupra calității vieții și a capacității de a exercita o serie de activități. Afecțiunile manifestate pe acest palier pot fi generate de o multitudine de cauze, un rol hotărâtor avându-l procesul de îmbătrânire care se instalează odată cu înaintarea în vârstă, precum și anumite contexte specifice.

Controlul de specialitate

Orice disconfort și durere sesizate la nivelul palmelor impune consultul unui neurochirurg. Pe baza controlului fizic, al istoricului medical și efectuând testările specifice, medicul va stabili un diagnostic exact, recomandând și prescriind metoda de tratament cea mai potrivită. Scopul tratamentelor este acela de a diminua simptomele, dar și de a acționa asupra cauzei declanșatoare.

Sindromul de tunel carpian

Tunelul carpian este pasajul îngust dintre încheietura mâinii și palmă, loc unde se află nervul median și tendoanele flexoare. Acestea au rolul de a asigura flexibilitatea degetelor. Sindromul de tunel carpian se va manifesta atunci când are loc o inflamație a țesutului din jurul tendoanelor, exercitând presiune asupra nervului median. În această situație, tendoane și ligamentul transvers carpian sunt afectate, manifestându-se astfel simptomele specifice.

Lipsa flexibilității degetelor

Unul dintre simptomele care anunță sindromul de tunel carpian este reprezentat de lipsa sau diminuarea flexibilității degetelor. În acest context, mișcările uzuale vor fi greu de efectuat, fiind afectată îndeplinirea activităților zilnice.

Amorțeli și dureri

Amorțeala și durerea la nivelul degetelor reprezintă un alt semnal care anunță existența unei inflamații la nivelul tunelului carpian. Se pot manifesta sporadic sau constant și, preponderent, pe timpul nopții. Durerile se pot radia și către antebraț favorizând instalarea unei stări generale de disconfort.

Lipsa forței în degete și în palmă

Sindromul de tunel carpian atrage diminuarea forței în palmă, degetele neavând capacitatea de a exercita presiune și de a manifesta siguranță în mișcări.

Cauze și tratament

Sindromul de tunel carpian este susținut de procesul de îmbătrânire, însă accelerat de mișcările solicitante, repetitive și constante realizate cu palma și degetele, de modificările hormonale, obezitate și vicii posturale.

Se poate constitui într-o afecțiune specifică meseriilor care implică folosirea palmelor și degetelor. Medicul neurochirurg va prescrie tratamente medicamentoase, însă cea mai eficientă măsură este intervenția chirurgicală. Printr-o incizie de mici dimensiuni pe dosul încheieturii, se eliberează toată presiunea acumulată la nivelul tendoanelor și se redă mobilitatea degetelor, prin divizarea ligamentului transversal carpian. Astfel, tehnica endoscopică ULTRA se va dovedi una dintre cele mai eficiente intervenții în vederea lărgirii spațiului în tunelul carpian.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *