Sari la conținut
Prima pagină » Televizoare. Tipuri de televizoare. Rezoluții TV

Televizoare. Tipuri de televizoare. Rezoluții TV

Câteva informații utile despre televizoare și televiziune

Televizoare vechi, televizoare noiOdată cu apariția noilor tehnologii, diversitatea modelelor de televizoare a crescut simțitor. Nici conținutul ce poate fi vizionat pe un televizor nu mai este același.

Diversitatea distribuitorilor de programe TV nu se rezumă doar la numărul lor, ci și la tehnologia pe care aceștia o folosesc pentru a aduce emisiunile preferate în casele abonaților.

Programele TV pot fi transmise în două moduri, din punct de vedere al felului în care este modulată informația în semnalul transmis: transmisie analogică sau digitală. Transmisiunile digitale asigură un semnal audio-video fără distorsiuni, dar necesită frecvențe mai mari pentru semnalul purtător, pe când cele analogice sunt doar reminiscențe ale unei tehnologii depășite, singurul lor avantaj fiind acela că poate fi cu ușurință distribuit pentru mai multe receptoare.

Tipuri de transmisii TV

    • Televiziunea Digitala prin Satelit

– este îndeosebi practică pentru a transmite programe TV în zone izolate, ce nu pot fi cablate cu ușurință. În cazul în care acesta este metoda prin care receptionați programele TV, este important ca și Televizorul dumneavoastră să poată recepționa DVB-S2

    • Televiziunea Digitală Terestră

– este noul standard al transmisiunilor TV de la o antenă terestră către televizoarele celor ce se află în aria de acoperire. Este televiziunea clasică îmbunătățită, eliminând astfel disconfortul creat de reflectarea și diminuarea semnalului televiziunii analogice a deceniilor trecute.

Majoritatea celor ce locuiesc în zone urbane sau în apropierea acestora pot recepționa programele televiziunilor transmise la liber fără a fi nevoiți să plătiți un abonament. Televizorul trebuie să știe transforma semnale din standardele DVB-T și DVB-T2 în sunet și imagine pentru ca dumneavoastră să vă puteți bucura de ele.

    • Televiziunea Digitală prin Cablu

(DVB-C) – este cea mai răspândită metodă prin care operatorii de televiziune prin cablu transmit semnalul TV către televizoare în mediul urban. Ca și gamă de frecvențe televiziunea digitală prin cablu se suprapune peste cea terestră, diferențe apărând în modul de codare a sunetului și imaginii, a așezării canalelor în banda de frecvențe. etc.

Clasificarea televizoarelor în funcție de rezoluție

Rezoluții depășite

    • Televizoare SD

– Televizoarele clasice cu tub catodic aveau această rezoluție (Standard Definition / 720 × 576 pixeli) de regulă în format 4:3, dar mai nou sunt televiziuni care transmit în SD cu raport al imaginii de 16:9.

– Rezoluția de 1280 x 720 pixeli (Height definition) a fost standardul TV ce a venit odată cu renunțarea la tuburile catodice în schimbul unor tehnologii mai noi: plasmele surclasate succesiv de LCD-uri și LED-uri. De la această rezoluție în sus raportul imaginii de 16:9 s-a impus ca și standard.

Rezoluții actuale

sunt televizoarele ce pot reda o rezoluție de 1.366 x 768 pixeli. Deoarece această rezoluție nu este cu mult mai mare în comparație ce cea HD, de multe ori se creează confuzii între cele două. Pentru diagonale de până la 24″ (60 cm) utilizatorul obișnuit nu observă o diferență reală a clarității imaginii în cazul unor rezoluții mai mari. Din acest motiv această rezoluție încă destul de folosită, chiar și la unele televizoare SMART de fabricație recentă. Rezoluția mai poate fi denumită ca și 1K sau sau de 1 MegaPixel

sunt televizoarele ce pot reda o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli. Această rezoluție mai este cunoscută și sub denumirea de 1080p. A apărut ca necesitate în domeniul televiziunii odată cu posibilitatea de a crea televizoare cu diagonală mare accesibile ca și preț.

sunt televizoarele ce pot reda o rezoluție de 3840 × 2160 pixeli (8,29 MegaPixeli). Această rezoluție mai este cunoscută și sub denumirea de 2160p. În România nu sunt televiziuni care să emită în standard UHD sau superior ( excepție postul Digi 4K care poate fi recepționat contra unui abonament de 5 lei/lună de către clienții RCS&RDS ). Se pot reda filme de pe suport USB sau din diferite alte surse: YouTube, Netflix, Amazon Prime etc cu rezoluții decente. Apariția tehnologiilor de prelucrare a imaginii care permit efectuarea unui upscaling rapid fac ca și programele HD de televiziune să fie mai clare și mai bogate în detalii.

sunt televizoarele ce pot reda o rezoluție de 4096 × 2160 pixeli (8,85 MegaPixeli). Această rezoluție este de 4 ori mai bogată în pixeli decât cea FullHD de 1080p și este mai potrivită pentru a ne bucura de o experiență cinematografică bogată în timp ce ne relaxăm în canapeaua de acasă.

Rezoluții futuriste

sunt televizoarele ce pot reda o rezoluție de 7680 × 4320 pixeli (33,18 MegaPixeli). Această rezoluție futuristă pentru noi la această dată, dar pentru Japonezi va deveni noul standard în televiziune începând cu anul 2020! Televizoarele 8K sunt destul de greu de găsit în România, iar prețul acestora este destul de piperat în prezent.

Vezi modele TV 8K