La achiziționarea sau construirea unei locuințe, fiecare dintre noi avem o listă cu cerințele pe care am vrea ca aceasta să le îndeplinească. Această listă poate include diverse lucruri, de la locație la mărime, de la stil la compartimentare, în funcție de preferințele fiecăruia dintre noi. Există însă o serie de aspecte care sunt nelipsite din orice listă, aspecte fără de care nu ne-am putea imagina o locuință modernă. Printre acestea se numără și izolarea termică a imobilului.
Dacă în trecut acest detaliu nu era de o importanță majoră pentru posesorii de locuințe, în ultimele decenii se dă o importanță tot mai mare acestui aspect, și mai mut de atât, se pune accent pe tipul de izolație folosit.
Ce este izolația termică?
Pentru a alege cel mai bun tip de izolație, trebuie mai întâi să înțelegem ce este izolația termică și cum funcționează aceasta.
În termeni cât mai simpli, izolația termică reprezintă totalitatea tehnicilor menite să limiteze transferul de căldură dintre un mediu cald și unul rece. Asta se traduce prin păstrarea căldurii înăuntru în timpul iernii, și a răcorii în timpul verii. Izolația termică vine astfel în sprijinul centralelor termice și a aparatelor de aer condiționat, pentru a menține o temperatură ideală pe parcursul întregului an.
Vezi aici oferta de izolație cu celuloză și cere o ofertă de preț, la promoția lunii!
Cele mai importante beneficii ale izolării termice
De ce a devenit izolația termică un standard în zilele noastre? Simplu! Pentru că oferă un număr mare de beneficii. Mai jos sunt trei dintre cele mai importante:
- Reducerea consumului de energie – o casă bine izolată este o casa economă. Dacă se aleg materialele potrivite, iar izolația se instalează corect, facturile de curent si gaz vor fi substanțial reduse. Scăderea pierderilor de căldură pe timpul iernii are un impact considerabil asupra capacității la care lucrează centrala termică. La fel, pe timpul verii, o bună izolație va păstra locuința răcoroasă, fără prea mult ajutor din partea aparatului de aer condiționat.
- Protejarea casei pe termen lung – protecția oferită de o izolație termică de calitate sporește durabilitatea locuinței și previne deteriorarea acesteia in timp. Atunci când construim sau renovăm o casă, nu ne așteptăm să fie necesar să mai facem lucrări suplimentare curând, însă acest lucru poate fi garantat doar de folosirea unor materiale de calitate. Iar materialele folosite pentru izolații nu fac excepție.
- Protejarea sănătății – pe lângă confortul oferit, izolația termică ne oferă protecție împotriva unor factori dăunători sănătății, cum ar fi: mucegai, umezeală, praf, aer poluat. Mai mult de atât, ține și zgomotele de afară la distanță. Efectul pozitiv pe care izolația îl are asupra sănătății este multiplicat și de materialele folosite. De aceea tot mai multă lume optează pentru soluții naturale, cum ar fi izolarea cu celuloză sau cu fibră de lemn.
Nu uita că alegerea echipei care realizează izolarea este la fel de importantă ca și alegerea materialelor. Este de preferat să lucrezi cu o echipă de specialiști ca să te asiguri că ai parte de tot ce poate să ofere o izolație naturală.