Sari la conținut
Prima pagină » Câte tipuri de robineți există?

Câte tipuri de robineți există?

Ați avut probleme cu robinetul? Poate ca nu ați știut cât de importantă este alegerea robinetului potrivit.

Ce este un robinet?

Robinetul este un dispozitiv ce se montează la o conductă pentru a întrerupe, restabili sau regla circulația unui fluid prin acea conductă.

Tipuri de robineți în funcție de utilizare

Sunt îndeobște cunoscute două tipuri de robineți: pentru lichide sau robineți pentru gaz.

Se știe că, datorită tensiunii superficiale care apare la exteriorul suprafeței unui lichid, dar și datorita fenomenului de capilaritate, dar și a altor proprietăți fizico-chimice fiecare robinet trebuie adaptat în funcție de proprietățile lichidului cu care trebuie să intre în contact.

Dacă vorbim despre un lichid acid sau bazic, trebuie să folosim un robinet construit dintr-un material care să reziste la contactul cu lichidul, fără a se coroda prea repede. De aceea, în laboratoare, se folosesc robineți construiți din sticlă.

Cei mai întâlniți robineți sunt aceia folosiți în instalațiile sanitare, termice sau de gaze naturale.

Tipuri de robineți folosiți în instalații sanitare.

Robineții trebuiesc aleși în funcție de materialul din care este confecționată instalația sanitară. Cele mai folosite fiind instalațiile din PPR, PEXAL sau cupru.

Robineții din PPR au dezavantajul de a fi grosolani, dar sunt mai fiabili.

Pentru instalațiile din PEXAL sau cupru se folosesc Robineți metalici din diferite aliaje care se mufează la PEXAL prin presare-înfiletare. Cei mai indicați robineți fiind aceia din Alamă și în cazul în care lichidul nu este apă curată aș spune că în instalațiile de pexal ar fi buni robineții din oțel-inox.

Tipuri de robineți folosiți în instalații termice.

Robineții de calorifer. Pot fi robineți simpli, pentru aerisire sau robineți de închidere sau pot fi robineți cu termostat sau termostatici.

Aerisitor

Robineții pentru aerisirea instalației de încălzire au rolul de a permite ieșirea aerului pentru ca instalația să fie complet plină cu agent de încălzire, fără goluri. Aceștia se montează în parțile cele mai înalte ale instalației de încălzire și se deschid doar atât timp cât prin orificiul de aerisire se elimină aer, după ce începe să iasă apă, trebuie oprit și nu va mai fi folosit până la următoarea aerisire.

Robineții termostatici au rolul de a opri intrarea agentului termic în radiator atunci când temperatura ambientală este mai mare decât cea setată, având astfel rolul de a menține în încăpere o temperatură potrivită fără un consum ridicat.

Un comentariu la „Câte tipuri de robineți există?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *